Fra økonomi til ganache og tilbage igen

Gabriella Säfström, 2024

Nogle tanker om mod

Jeg ser ikke mig selv som en modig person, men når jeg tænker efter, har jeg faktisk gjort nogle modige ting i mit liv. Jeg vil nu fortælle om to af dem: 1. da jeg valgte at afslutte en ansættelse for at starte egen virksomhed i en helt ny branche, og 2. da jeg senere valgte at lukke den virksomhed og vende tilbage til at arbejde med økonomi.

Måske var det den berømte 40-årskrise, der fik mig til at beslutte at forlade en tryg og god ansættelse for at starte egen virksomhed i en hård branche. Måske var det bare tilfældigt, at det skete lige da. Sagen er i hvert fald den, at jeg kom til et punkt i mit liv, hvor jeg af forskellige årsager begyndte at sætte spørgsmålstegn ved, om det virkelig var økonomi, jeg skulle beskæftige mig med resten af mit liv. Jeg havde jo så mange andre interesser, og der var så mange muligheder at udforske, men som primær indtægtskilde havde jeg aldrig prøvet andet. Ville det ikke passe mig bedre at arbejde med noget kreativt, som jeg virkelig brændte for og følte passion for?

Efter en tids grublen besluttede jeg mig endelig for at afprøve drømmen om at arbejde med chokolade på fuld tid.

Chokolade døgnet rundt

Jeg skaffede et lokale, hvor jeg byggede et køkken og brugte snart al min vågne tid på at temperere chokolade, riste nødder, koge karamel og blande ganache, men også på at planlægge sortiment, skabe opskrifter og designe egne pralineæsker. En drømmetilværelse på mange måder, men også utroligt slidsomt og ret ensomt. Jeg indså også, hvor svært det var at tjene penge på tidskrævende håndværk, især når man som jeg ikke var villig til at gå på kompromis det mindste med kvaliteten. Da jeg til sidst kom til et punkt, hvor jeg var nødt til at vælge mellem at skalere op eller ned, valgte jeg det sidste. Jeg var ikke klar til at investere i større maskiner og en fysisk butik og ansætte personale. Det viste sig, at jeg simpelthen ikke havde den rette passion for erhvervet, selvom passionen for chokolade naturligvis lever videre.

Tilbage til balancen – tilbage til økonomifaget

Jeg indså, at det, jeg søgte i livet, ikke var et erhverv, jeg brændte for på den måde, men snarere den eftertragtede balance – balancen mellem arbejde og fritid, socialt samvær og egen tid, energifyldte aktiviteter og eftertænksomhed, analytisk tænkning og kreativitet, at være en del af et team og at stå på egne ben.

Jeg besluttede mig altså for at vende tilbage til økonomifaget (pralinetilvirkning kunne blive en hobby). Jeg savnede trygheden ved at være ansat, jeg savnede et rart kontor at gå til, kolleger at sparre med, og jeg savnede knudrede tankegåder og tilfredsstillelsen ved at løse problemer.

Hvad har jeg lært? Masser!

Hvad har jeg så lært af denne rejse? Jo, en masse ting om mig selv og om at drive virksomhed, men også om at distance til tingene kan ændre ens perspektiv og indstilling. At få lov til at bruge nogle år på noget helt andet end det, jeg tidligere havde beskæftiget mig med, udviklede mig som person og gav mig ny energi og nye briller at se min omverden igennem. Det føles som om, jeg har fået en nystart i min karriere som økonom – en ny gejst hvor jeg, ligesom da jeg var nyuddannet, kan føle glæde og spænding over tal og økonomiske spørgsmål. Jeg kan igen mærke den nerve, som jeg følte i begyndelsen, da alt var nyt, og som konsulent får jeg oven i købet mulighed for at føle den igen og igen, da jeg regelmæssigt stilles over for nye udfordringer.

Modet til at teste en drøm, og modet til at slippe en drøm.

Når man har satset alt, man har, og bygget noget op, man virkelig er stolt af, så kræver det faktisk en hel del mod at turde tage et skridt tilbage og indse, at det alligevel ikke føles helt rigtigt… at man måske burde vende tilbage til det, man lavede før… Bare på en ny måde.

Jeg havde modet til at turde prøve noget nyt. Og selvom det i sidste ende ikke blev “rigtigt” for mig, så blev det heller ikke forkert. Rejsen gav mig værdifulde erfaringer og læringer og førte frem til den, jeg er i dag. En chokoladekunstner, der arbejder som økonom.

Vi kan forbinde os på flere måder, hvis du ønsker det:

Vi kan forbinde os på flere måder, hvis du ønsker det: